Obdobie silných mrazov by sa malo skončiť už tento týždeň

13.02.2012 Celý región

Bratislava 13. februára (TASR) - Obdobie silných mrazov, ktoré trápia Slovensko už vyše dvoch týždňov, podľa meteorológov tento týždeň skončí. Prvá teplejšia noc by mala byť zo stredy (15.2.) na štvrtok, výraznejšie oteplenie aj na severe krajiny sa očakáva cez víkend.

„Počas noci z dnes na utorok a tiež z utorka na stredu je treba ešte počítať so silnými mrazmi, kedy teploty v noci klesnú na mínus osem až mínus 15 stupňov Celzia, na severe a ojedinele aj v iných oblastiach do mínus 25 stupňov,\" priblížil meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Beránek. Noc zo stredy na štvrtok by už mala byť podľa jeho slov na celom území približne o sedem až desať stupňov teplejšia.

Poznamenal, že je \"síce\" pravdepodobné, že v noci na piatok ešte budú mrazy na severe krajiny dosahovať hodnoty do mínus 18 stupňov Celzia, ale potom sa má výraznejšie otepliť. Cez víkend bude nočná teplota na Slovensku klesať na mínus päť až mínus 11, na juhozápade len na hodnoty slabo pod bod mrazu.

Podľa Beráneka je veľmi pravdepodobné, že ani po zvyšok februára sa už na severe Slovenska nevyskytne dlhšie obdobie s mrazmi pod mínus 15 stupňov. \"Postupne by sa v nižších polohách Slovenska mala začať presadzovať jar,\" uzavrel.

TASR informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.
 

Vyberte región